Mongólia fővárosa, Ulánbátor: Elfeledett magyarok

Ha vasútvonalakról esik szó, mindenkinek a transzszibériai expressz jut eszébe, azonban a többség nem ismeri a transzmongol vasútvonalat, amely Ázsiában hasonlóan fontos szerepet tölt be és a magyarok Mongóliában található vonatkozásait mutatja be. Eze a leggyorsabb vasútvonal Moszkva és Peking között. A vasútvonalnak is van magyar vonatkozása, igaz ez egy szomorú és tragikus magyar kapcsolat. A vasútvonal Nauski és Mongólia fővárosa, Ulánbátor közötti részét, amely Mongóliában található, magyar hadifoglyok, illetve robotra hurcolt emberek építették, kényszermunkával. 

A mongóliai Ulánbátort a világ egyik legjelentéktelenebb fővárosának tartják. Ebben nagy szerepet játszik, hogy a fél-nomád Mongóliára szinte rászakadt a szovjet szocializmus, mely az addigi kultúrát félig-meddig ledózerolta. Az 1960-70-es években a Magyarországra szintén jellemző szovjet uralom miatt magyar szakemberek is jártak Ulánbátorban, mely időszakról a Fortepan őrzi az emlékeket.

Elfeledett magyarok Mongólia fővárosában
Forrás: Fortepan

Egy korabeli magyar geofizikus, Bagi Róbert fotóira bukkantunk a Fortepan archívumában, aki jómaga is járt Ulánbátorban, mely Mongólia fővárosa. A Magyar-Mongol Vízkutató Expedíció tagjaként a Góbi sivatagba ment kiküldetésre, ahol a képek is készültek. Az országba érkező magyarok Mongóliában végeztek kutatásokat. Korábban oroszok, németek, bolgárok hiába próbálkoztak itt vízkutatással, nem jártak sikerrel, ugyanakkor a magyarok több helyen is sikerrel jártak.

„Ázsia számos nagyvárosa sajátos, keleti atmoszférával bír – Tokió, Hongkong, Kuala Lumpur -, de Ulánbátor nem ilyen. Ez a hely tulajdonképpen egy bazinagy Békásmegyer lepottyantva a semmi közepébe. Az Ulanbátor nevet 1924-ben kapta, a Mongol Népköztársaság (és a helyi kommunista diktatúra) létrejöttének évében, a geopolitikai viszonyok miatt a szovjet hatás erősen érezhető a város – nevezzük így – építészetén.„ – írja a Player.hu

Published by