Vámbéry Ármin Perszepolisz városában

Hogy került Vámbéry Ármin Perszepolisz városába? Perszepolisz az egyik legkedveltebb turistaközpont Iránban, az egykor virágzó város megszűnését Nagy Sándor hódításai okozták. Nevének jelentése: „perzsák városa”. A város 1979 óta az UNESCO Világörökség részét képezi, páratlan építészeti emlékeinek köszönhetően. A város egyik kiemelkedő jelentőségű épülete, I. Dareiosz király palotája. A palota egyik nyugati ablakánál olvasható Maróthy István vésete.

Vámbéry Ármin Perszepolisz városában
Vámbéry Ármin Perszepolisz városában

Maróthy István vésetét Vámbéry Ármin fedezte fel, a palota oldalán. Maróthy 1838/39-ben járt a város romjainál, és véste fel nevét a palota falára. Maróthy István 1799-ben született Szegeden, ahol orvosnak tanult, de különös figyelmet fordított a nyelvtanulásra is. Tanulmányai befejeztével már kiválóan beszélt törökül és perzsául valamint görögül is. Első útja során Konstantinápolyban orvosi intézetet alapított, amelyet még maga a szultán is meglátogatott.

Útinapló: ” Mi mind Isten kezében vagyunk.”

Perszepoliszba a perzsa hadsereg orvosaként jutott el, amikor a perzsa sah szolgálatába került az afganisztáni hadjárat során. Az első olyan jegyzett magyar utazó, aki eljutott Perszepoliszba, és erről tárgyi emlék is tanúskodik. Végül betegsége miatt vissza kellett térnie hazájába, ahol 1845-ben hunyt el.

Vámbéry Ármin nem csak Perszepoliszban vetette meg a lábát.Buhara és környékét közel 5 évezrede lakják, így a török civilizáció egyik bölcsőjének is tekinthető a város, a történelmi Turkesztán egyik központja. A várost 2011-óta egy emlékmű díszíti, amelyen Vámbéry Árminról, a híres magyar kelet-kutatóról és munkásságáról emlékeznek meg. Vámbéry volt az, aki első európaiként feltérképezte a környéket, ezzel együtt Buhara városát is.

Published by