Taita Alapítvány

Taita árvaház – Kenya

A Kenyai hegyek között mélyen fekszik egy árvaház, melynek fenntartásáról egy magyar szervezet gondoskodik. A Taita Alapítvány több mint 10 éve működik, rendszeresen jönnek ide magyar önkéntesek. A mai burai Szent József taita árvaház elődjét 1882-ben alapították a francia Holy Ghost misszionáriusok, kizárólag fiúk számára. Az oktatók nemcsak a fiúk gondozását vállalták, hanem különféle kézművességeket is tanítottak nekik: ácsokká és kőművessé válhattak.

1909-ben a Precious Blood Nővérek szintén Burában telepedtek le, és csak lányok számára létesítettek nevelőotthont és iskolát. Az apácák, felismerve saját nemzedékük fontosságát, megtanították a kenyai lányokat, akik 1928-tól jöttek hozzájuk, arra, hogyan kell gyermekeket gondozni. Ők voltak az első Szent József nővérek, akik létrehozták a fiúkat és lányokat befogadó Szent József Gyermekotthont, amelyet a Taita Alapítvány 2006 óta támogat.

Az árvaház mellett a Taita Alapítvány óvodát létesített, ahol az árvaház lakói és a faluban lakó gyermekek járhatnak. Ehhez átalakítottak és korszerűsítettek egy tárolóhelyiséget, melyet felszereltek egy mosdóval, étkezővel és egy konyhával. Később, 2009-ben, a kenyai magyar nagykövetség segítségével a Taita Alapítvány újabb szobát tudott létrehozni a gyermekek számára.

Térkép

2011-ben az ápolók iskolát nyitottak az árvaház közvetlen közelében, amely szervesen nem áll kapcsolatban a Szent József Gyermekotthonnal. Ennek ellenére az Alapítvány segítette annak berendezését és néhány tanár fizetését is átvállalták, mivel a gyermekek jövője szempontjából elengedhetetlen a magas színvonalú oktatás. Az épületeken kívül van egy mini farm, ahol haszonállatok és konyhakert találhatók. Minden kisgyermek részt vesz a kertészkedésben és az állatok gondozásában, és a nagyobbak megkapják a saját kis parcellájukat, hogy megtanulják a gazdálkodás alapjait.

Ha érdekelnek további magyar történetek a világ körül, akkor iratkozz fel a YouTube csatornánkra. További cikkeket Ázsiából itt olvashatsz. A magyar emlékhelyekről készített interaktív térképet pedig a cikk közepén beágyazva.

Published by