Stein Aurél sírja

Stein Aurél, világszerte ismert kelet-kutató, magyar származása ellenére Nagy- Britanniában lett sikeres, de a világon mindenhol megemlékeznek magyar származásáról, munkásságáról. 1943-ban hunyt el Kabulban, ahol a keresztény temetőben helyezték el koporsóját. Halálának 60. évfordulóján egy emléktáblát kapott a sírja, a következő felirattal:

„Magyarország felnevelte,
Anglia tanítatta,
Afganisztán befogadta

A nagy magyar kelet-kutató halálának 60. évfordulójára”

Stein Aurél, Pest-Budán született, de már 21 éves korában Angliába költözött, hogy ott folytassa tanulmányait. Az ifjú bölcsészdoktor már korán érdeklődni kezdett a keleti kultúra iránt, és mindössze 24 évesen, Oxfordi és Cambridge-i tanulmányai után Indiába utazott. Indiában fogott bele a helyi kultúra tanulmányozásába, valamint több helyi egyetemen is oktatói munkát kapott.

Térkép

1900-ban indult el az első expedíciójára, amely 1 évig tartott. A nagyszabású út alatt feltérképezte a Takla-Makán sivatag romvárosait. A leleteket, amelyeket feltárt, ma többek között a British Museumban tekinthetjük meg. További expedíciókat vezetett a Góbi- sivatagba és Iránba. Egyik ilyen expedíciója során fedezte fel a Mokao-barlangokban elrejtett több ezer, 11. századi tekercset. Az 1930-as években már nem tudott újabb expedíciókat szervezni a megváltozott politikai körülmények miatt.

Published by