Buhara a híres Selyemút egyik legfontosabb állomása

Buhara és környékét közel 5 évezrede lakják, így a török civilizáció egyik bölcsőjének is tekinthető a város, a történelmi Turkesztán egyik központja.

A várost 2011-óta egy emlékmű díszíti, amelyen Vámbéry Árminról, a híres magyar kelet-kutatóról és munkásságáról emlékeznek meg. Vámbéry volt az, aki első európaiként feltérképezte a környéket, ezzel együtt Buhara városát is.

Vámbéry Ármin 1832-ben született a felvidéki Szentgyörgyön, az egyik legkiemelkedőbb orientalista, kelet-kutató. A piarista gimnázium elvégzése után sopronban és Pozsonyban folytatta tanulmányait, és már 20 éves korára, több, mint 8 nyelven beszélt. Tanulmányai befejezése után 1857-ben jutott el először Isztambulba, ahol megjelent az első műve, egy német-török szótár.

1860-tól a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, majd egy évvel később az akadémia támogatásából indult el keleti útjára, hogy a magyarok nyomai után kutasson. 1865-ben tért vissza Magyarországra, ahol a Budapest Tudományegyetem oktatója lett. Itt megalakította a világ első turkológia tanszékét. A keleti útja során jutott el Perszepolisz romvárosába, ahol a mai napig a palota falán olvashatjuk a nevét, és a feliratot: „éljen a magyar”.

Térkép

Published by