teleki vulkan

Teleki Sámuel partraszállása

Teleki Sámuel 1887 februárjában indult el első expedíciójára, amellyel elsőként térképezte fel a Nagy-hasadékvölgyet, valamint elérte a Kilimandzsárón a hóhatárt is. Ugyanezen az felfedezőúton, ő volt az első, aki meghódította a Kenya-hegyet. Pangani egy kisváros Tanzániában, Dar es-Salaam-tól északra. Kevesen gondolnák, hogy erről a helyről indult Teleki Sámuel.

Gróf Teleki Sámuel 1845-ben született, nemesi családba. Már fiatal korában nagy érdeklődést mutatott a földrajz, a geológia és a csillagászat iránt. Már korábban megfogalmazódott benne, egy afrikai út terve, amely a kor szokásainak megfelelően egy hosszabb vadásztúrának, szafarinak ígérkezett. Rudolf osztrák trónörökös hatására vállalta, hogy inkább expedíciókat vezet Afrikába, a szafari helyett, azzal a céllal, hogy elérjen egy mitikus tavat, amelyről legendák szóltak.

A Panganiból indult expedíció végül elért a legendás tó partjára, amelyet a trónörökösről, Rudolf-tónak nevezett el Teleki Sámuel. A tavat 1975-ben keresztelték át Turkana-tóra a helyi törzsekről, míg 1997-től a Világörökség részét képezi a tó. A tó felfedezése után az expedíció délnek fordult, ahol Teleki felfedezte, az azóta Teleki-vulkánt névre hallgató képződményt. Teleki volt az első felfedező, aki úttörőként expedíciót vezetett Afrika még fel nem térképezett részeire.

Olvassátok el az afrikai cikkeinket.

Published by